Äidilläni on määrittelemätön muistisairaus.  Nyt hän on hoivakodissa ja illalla annetaan lääkkeet noin 18.30 ja laitetaan yövaippa ja hän jää sänkyyn odottamaan yöunia. Aamulla nostetaan sängystä klo 8-10 eli yö jää todella pitkäksi, samoin vaipan vaihto ja lääkkeidenantoväli. Aamulla suihkutetaan asukkaita, jolloin toiset saavat aamiaisen ja aamulääkkeet vasta 10:30-11:00 aikaan ja lounaan tuntia myöhemmin.  Mikä olisi kohtuullinen aika tälle yöperiodille? Itse hän sanoo yön olevan kovin pitkä. Minua huolestuttaa hoidon taso ja hoitajien kiire. Autan itse käynneilläni hoidossa. Mikä neuvoksi ja mikä on liian pitkä yöaika?

Selkeä epäkohta hoidossa on ainakin ruokailujen väli. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira kiinnitti tähän asiaan huomiota jo vuosikymmenen alussa. Valviran silloin antamasa ohjeessa kehotetaan palveluyksiköissä noudattamaan ikääntyneiden ravitsemussuosituksia. Erityisesti ohjeessa painotetaan, että aamu ja iltaruokailun välinen aika ei saisi ylittää 11 tuntia. Muutoinkin ruokailujen tulisi jakautua tasaisesti koko päivälle.

Joissakin yksiköissä asia on ratkaistu niin, että myöhemmin illalla tarjotaan vielä helposti syötävä iltapala, joka on tarjoiltavissa myös sellaisessa sängyssä, joka on säädettävissä istuma-asentoon. Tällainen iltapala voi olla esimerkiksi kiisseliä.

Lääkkeet tulisi antaa niihin aikoihin kuin ne on lääkemääräyksen mukaan tarkoitettu otettaviksi. Esimerkiksi nukahtamislääkkeiden antaminen alkuillasta ei ole lääkemääräyksen mukaista. Makuulla pitämisestä ei ole varsinaisesti säännöksiä. Yli 12 tuntia sängyssä on kuitenkin kelle tahansa todella pitkä aika, eihän kukaan niin kauan nuku. Mikäli äidilläsi on vielä pidätyskykyä, olisi kertomaasi myöhäisempi vessassa käyttäminenkin suotavaa.

Hoitotyö aikataulutetaan henkilöstömäärän mukaan ja useimmiten sitä on liian vähän. Hoitajat eivät voi vaikuttaa henkilöstön määrään, ainoastaan omaan työhönsä. Lienee siis turha puhua asiasta hoitohenkilökunnalle. Sen sijaan kannattaa ensiksi ottaa yhteys hoitohenkilökunnan esimieheen. Jos muutoksia ei esimiehen toimesta ole mahdollista toteuttaa, on otettava yhteys laitoksen johtajaan, joka lain mukaan vastaa palveluyksikön toiminnasta. Silloin kannattaa tehdä kirjallisesti vapaamuotoinen muistutus, jossa ilmenee selkeästi mitkä asiat ovat sinun ja äitisi mielestä pielessä. Ainoastaan asiakas tai hänen laillinen voi tehdä muistutuksen, joten äitisi tulee se allekirjoittaa.

Viime kädessä asioista voi tehdä kantelun sille aluehallintovirastolle, jonka alueella hoitopaikka sijaitsee tai Valviraan. Valvontaviranomaiset voivat velvoittaa palveluyksikön korjaamaan toiminnassa olevat puutteet. Kantelun voi tehdä vapaamuotoisesti tai lomakkeella. Apua asiaan puuttumiseen saa myös kunnan sosiaaliasiamieheltä. Yhteystiedot löytyvät kunnan nettisivuilta. Tai luultavasti helpommin Google-haulla “sosiaaliasiamies” ja kunnan nimi. Jos et löydä yhteystietoja netistä, saat yhteystiedot virastoaikaan kunnan puhelinvaihteesta.

Lisätietoa:

Valviran ohje – vanhusten ravitsemus ja ruokailrytmi

Muistutus ja kantelu sosiaalihuollossa

Hoivapiiri auttaa sinua ja läheisiäsi. Tutustu palveluumme tästä linkistä tai soita meille, niin räätälöimme juuri teille soveltuvan palvelukokonaisuuden: 
044 5675 756 (arkisin 9-17)